Sedmi dan tokom vekova - 10. Vek

Škotska


"Radili su nedeljom, ali su držali subotu na način subotnog odmora." Istorija Škotske od Rimske okupacije, Vol. I, S.96. Andrew Lang (A history of Scotland from the Roman Occupation, Vol. I, p.96.)
Crkva na istoku - Kurdistan


"Nestorijanci nisu jeli svinjetinu i svetkovali su subotu. Oni nisu verovali ni u oralnu ispovesti, niti u čistiliše." Schaff-Herzog, "Nova enciklopedija religijskog znanja", članak. "Nestorijanci." ("The New Encyclopaedia of Religious Knowledge," art. "Nestorians.")


Valdežani


"I zato što  su svetkovali nijedan drugi dan osim Subotnog dana, zvali su ih Insabathas, tako da kažu, da su svetokvali Subotu." Luterovi predhodnici" str. 7, 8. (Luther's "Fore-Runners", PP. 7, 8)


Rimokatolički pisci pokušavaju da izbegnu apostolskp poreklo Valdenžana, tako da izgleda da je jedino rimska crkva apostolska, a da su sve druge kasnije i novije. I iz tog razloga oni pokušavaju da kažu da Valdenžani potiču od Petra Valda iz dvanaestog veka.  Dr. Petar Allix kaže:


"Neki protestanti, u ovom slučaju, su upali u zamku koja je bila postavljena za njih ... Apsolutno je pogrešno shvatanje da je te crkve ikada uspostavio  Petar Valdo ... to je čisti falsifikat." Drevna Crkva Pijemonta, str.192, Okford: 1821 (Ancient Church of Piedmont, pp.192, Oxford: 1821)


"Nije tačno, da je Valdo dao to ime stanovnicima te doline: zvali su ih Valdenžanima ili Vod, pre njegovog vremena,  prema dolinama u kojima su živeli. " isto str., 182


Sa druge strane, on je "prozvan Valdus, ili Valdo, jer je primio svoja verska shvatanja od stanovnika doline." Istorija hrišćanske crkve, Villiam Jones, Vol. II, str.2. (History of the Christian Church, William Jones, Vol II, p.2)

Tags: Sedmi dan tokom vekova, Subota tokom vekova, Nedelja tokom vekova,