Sedmi dan tokom vekova - 7. Vek

Škotska i Irska

"Profesor James C. Moffatt, profesor crkvene istorije na Prinstonu, kaže: Izgleda da je bilo uobičajeno da se u keltskim crkvama ranog doba, u Irskoj, kao i u Škotskoj, svetkuje, jevrejska Subota, kao dan odmora od posla. Oni su poštovali četvrtu zapovest doslovno na sedmi dan u sedmici." ("The Church in Scotland," p.140.)

  Škotska i Irska   

"Kelti su koristili latinsku Bibliju različitu od Vulgate i držali subotu kao dan odmora, sa posebnim bogosluženjima u nedelju." (Flick, "The Rise of Mediaeval Church," p. 237)

  Rim

Grgur I (590-604 AD) je pisao protiv rimskih građana koji "zabranjuju svaki posao, da se radi
subotom." ("Nicene and Post- Nicene Fathers," Second Series, Vol, XIII, p.13, epist. 1

  Rim (papa Grgur I, 590-604 AD)

"Grigorije, episkop po milosti Boga, njegovim jako voljenim sinovima, rimskim građanima: došlo je do mene da određeni ljudi perverznog duha, šire među vama stvari iskvarene i različite od svete vere, tako da zabranjuju tako da zabranjuju bilo kakav posao na subotnji dan. Šta ću ih nazvati osim propovednici antihrista?" (Epistles, b.13:1)

  Rim (papa Grgur I)

"Izjavio je da kada antihrist dođe, on će držati subotu kao šabat. "Poslanica Grgur I," ("Epistles of Gregory I, "b 13, epist.1. found in "Nicene and Post-Nicene Fathers.")
 

"Pored toga, taj isti papa Grgur izdao je zvanični proglas protiv jednog dela samog grada Rima, jer se hrišćanski vernici tamo odmaraju i imaju bogosluženje u subotu" (Ista referenca.)